Perserkatten

Historia

Persern är en av våra äldsta kattraser. Redan på 1600-talet importerades långhåriga katter från Iran (dåvarande Persien) och angränsade områden. Dessa katter blev mycket populära bland välbärgade människor i väst och har under århundradena utvecklas till dagens Perserkatt. Den här rasen får inte lika stora kullar som andra raser, vilket bland annat medför att de blir lite dyrare att köpa.

 

Rasen

Persern är en medelstor katt som väger ca 4,5-7 kg. Perserkatten ska ha en kompakt kropp, korta stadiga ben och en kort yvig svans. Huvudet ska vara runt och kraftigt med små, vältofsade öron som sitter brett isär. Ögonen ska vara stora och runda. Det mest utmärkande draget hos Persern är pälsen som är mycket lång och silkig, med en yvig krage. En del Perser-färger kommer från Persien (Iran), andra från USA och Storbritannien. Det finns väldigt många typer/varianter, men alla är inte godkända. En Perser lever mellan 13 och 15 år.

 

Ursprung

Att Perserkatterna är oerhört populära vet alla som nån gång har besökt en kattutsällning, där rasen oftast dominerar. När det gäller rasdragen i stort, så är det förstås lika för alla Perser-varianterna. En Perser är i allmänhet lugn och trevlig, och trivs bra som innekatt. Den är ofta mycket foglig till sättet och har ett jämnt temperament, samtidigt som den är kelig och sällskaplig.

 

Pälsvård

Om du känner för att skaffa en Perserkatt måste du ställa dig frågan om du har tid och energi att sköta Perserns vackra päls. En vanskött Perser med smutsig, tovig päls är inte vackert att se på och den mår inte heller bra av det. Eftersom Persern fäller året runt riskerar den att få i sig så mycket hår att stora hårbollar kan bildas. Detta kan då leda till förstoppning och svåra besvär för den! För att undvika detta ska man varje dag gå igenom pälsen på sin Perser. Borsta bort överflödigt hår och se till att det inte bildas tovor som snabbt växer så att de blir ohanterliga. En Perser behöver också badas. Hur ofta beror på deras pälskvalitet. En del behöver badas ofta, och andra behöver bara badas några gånger om året för att hålla sig tovfria och fräscha.